Buz içinde 268 insan ve 100 evcil hayvan dirilmeyi bekliyor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

GUNER KUBAN

Tüm dünyadan 268 cansız vücut, içi sıvı nitrojen dolu büyük metal silindirler içerisinde, eksi 196 derecede, tıbbın ilerleyip kendilerini yeniden dirilteceği günü bekliyor. Türkiye’den ise 1 kişi var…

Çerkes Ethem’in Torunu Güner Kuban ”Dondurulma Anlaşması” İmzaladı

Ölümünüzden sonra kalacak olan toplu para yakınlarınıza ödenmiyor, bir miktarıyla dondurulma masrafları karşılanıyor. Geri kalanı ise faiziyle birlikte yeniden hayata döneceğiniz, yani buzların çözüleceği güne kadar sizin adınıza biriktiriliyor. Türkiye’de bu dondurulma anlaşmasını imzalayan isimlerden biri olan Güner Kuban, bu uygulamayı “Artık kefenin de cebi var” diyerek özetliyor. Anlaşma imzaladığınız firma size bir bilezik ya da kolye veriyor. İçinde, beklenmedik bir şekilde ve yerde ölürseniz sizi bulanların nereye başvuracağı yazılı oluyor.

1992’de köpek üzerinde deney

Dr. Paul Segal’in 1992’de American Cryonics Society’nin sponsorluğunda California Oniversitesi’nde yaptığı şu meşhur deneyden söz ediyoruz. Dr. Segal beagle cinsi sevimli köpeği Miles’ı dondurup tekrar diriltmeyi başarmış ve bu deney cryonicsist bilim insanları için o günden beri büyük bir ispat olarak sayılıyor. Miles kanı çekildikten sonra doldurularak öldürülmüş, 70 dakikalık klinik ölümün ardından kanı tekrar damarlarına enjekte edilerek oda sıcaklığına geri getirilmişti. Üç buçuk yaşındaki köpek hayata geri döndüğünde tüm karakteristik özelliklerini olduğu gibi taşıyordu, alışkanlıkları ve huyları değişmemişti. Bu, dondurulan insanların bir gün yeniden canlandırıldığında hafızalarının yerinde olacağına ispat olarak gösteriliyor.

VÜCUT DONDURMAK 80 BİN DOLAR

yeniden yaşam

Dünyada vücut dondurma işlemini yapan en ünlü 2 firma bulunuyor. ALCOR ve Cryonics Enstitüsü olarak bilinen firmaların yanı sıra insan dondurma teknolojisi üreten, sıvı ilaçları hazırlayan onlarca firma var. 2008’de Silikon Vadisi’ne kurulan Singularity Üniversitesi’nde bu teknolojinin gelişimi için Ar-Ge birimi de kurulmuş.

ALCOR’da 148 kişinin vücudu, Cryonics Enstitüsü’nde 120 kişinin vücudu şimdiden dondurulmuş durumda. Bin 104 kişi de sadece ALCOR şirketiyle vücutlarının dondurulması için sözleşme imzaladı. 100’e yakın da evcil hayvan dondurulmuş durumda.

Güner Kuban, vücudunu dondurma sözleşmesi imzaladığı 1986 yılında tamamıyla vücudunu dondurmak isteyenlerden 80 bin dolar, sadece beynini dondurmak isteyenlerden ise 20 bin dolar talep edildiğini söyledi.

Kuban, “1980’li yıllarda ben Türkiye temsilcisi olduğum için sadece yüzde 10 karşılığı olan 8 bin dolar ödemiştim” dedi. Güncel rakamlara göre vücut dondurmak 80 bin, sadece beyin dondurmak 15 bin dolar.

Sabah / Aktuel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × three =

Yeniler

Köşe Yazıları