Evcil Hayvanları Akıllı Telefonla Besliyorlar

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Evcil hayvanları akıllı telefonla besliyorlar

İzmir Ekonomi üniversitesi’nden mezun olan üç genç, TÜBİTAK destekli projeleriyle, kedi köpek gibi evde beslenen hayvanlar içni uzaktan kumandalı beslenme ve bakım istasyonu geliştirdi

İzmir Ekonomi  Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinden bu yıl başarıyla mezun olan üç genç, 4. sınıf bitirme projeleriyle, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiler.

Cemre Mat, Gürkan Akpınar ve Fatih Karakaya, TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Aralık ayında CEBİT Fuarı’na katılma hakkı kazanan Prof.Dr. Murat Aytar’ın danışmanlığında gerçekleştirdikleri projeleriyle, evcil hayvanların ihtiyaçları ve günlük yaşamsal faaliyetlerini bulundukları mekanlarda tek başlarına yerine getirebilecekleri, tamamen mobil telefonla kontrol edilebilen  hayvan bakım istasyonunu hayata geçirdiler.

Evcil kedi veya köpeğin sahipleri aynı ortamda bulunmadan birkaç gün kendi kendilerine yetebilecek  su, yem ve hatta hayvanın yatıp kalktığı minderin bile ısısının ayarlanabildiği  akıllı elektronik modül geliştiren  üç genç, bu projeye TÜBİTAK’ın 2 bin 500 lira gibi finans desteği sağladığını ifade ettiler. Mobil telefondan verilen komutla  evcil hayvanın ihtiyacı olan suyu, yemi ve ısıyı  sahibini  istediği zamanda ve miktarda ayarlayabileceğini  anlatan genç mucitlerden Cemre Mat, “Geliştirilebilen evcil hayvan bakım istasyonu projesiyle hayvan sahiplerinin hayvan bakımında karşılaştıkları problemin önüne geçmeyi ve iş yüklerini azaltmayı  öngördüklerini” söyledi.

İzmir’de sadece Buca ve Karşıyaka Belediyelerinin geliştirdiği hayvan bakım istasyonlarının zaman ayarlı olmadığı gibi  hayvan bakıcılarının insafına bağlı hizmet gördüğünü anlatan Gürkan Akpınar ise, “Projemiz bu haliyle sadece evcil hayvanın, yanlarına sahipleri uğramadan  bulundukları ortamlarda su, yem ve ısı gereksinimine yanıt verebiliyor. Şimdi kedi ve köpeklerin dışkılama sorununun çözümü üstünde çalışıyoruz. Kedileri çin bunu kedi kumuyla  çözebiliriz ama köpek asla aynı yere dışkı ve idrarını yapmadığı için farklı mekan oluşturmak gerekiyor” diye konuştu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 + 1 =

Yeniler

Köşe Yazıları