Kafa aynı kafa! Böyle gelenek mi olur?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
boğaxxx
Muğla’nın Datça ilçesinde 7 yıl aradan sonra boğa güreşleri düzenlendi. Güreş arenasında Katliam isimli boğa ile Gavur isimli boğa yaklaşık 45 dakika güreşti. Her iki boğa da kanlar içerisinde kaldı. Güreş severler boğaları kanlar içerisinde görünce güreşin iptal edilmesini istedi. İki boğanın sahibi ise 2 bin liraya iddiaya girdi ve güreşin devam etmesini istedi. Tarih: 08.10.2012

Yüzyıllar geçse de, hayvan hakları için kongreler yapılsa da kafa aynı kafa, değişim ve gelişim için bir gayret yok! Her şey lafta ve gösterişten ibaret kalıyor!

İşte son örnek: Karaova Boğa Güreşleri! Gurur tablosu şeklinde lanse ediliyor!

Ülkemiz zor günlerden geçiyormuş, birlik beraberlik için olumlu etkileri varmış!

Zorla güreşmeye zorlanan bir hayvanın birlik beraberliğe ne gibi katkısı olabilir, ben anlayamadım! Anlayan varsa bana da anlatsın! Sizden gelişmeniz için 10 adım beklemiyoruz. 1 adım bekliyoruz. Ama siz onu da geriye doğru atıyorsunuz!

İşte 2005 yılında birgun.net’te yayınlanan Burhan Sönmez’e ait ”Böyle ‘gelenek’ olur mu?”başlıklı yazı! 15 sene geçmiş aradan ama 1 mm ilerleme yok! Nereye gidiyoruz? Yeter artık!!!!!

Nuray Tayız

Böyle ‘gelenek’ olur mu?

Burhan Sönmez 

 

PETA (People For The Ethical Treatment of Animals / Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler Birliği), bu kez İspanya’da yapılan geleneksel boğa koşusunu protesto etmiş.

PETA (People For The Ethical Treatment of Animals / Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler Birliği), bu kez İspanya’da yapılan geleneksel boğa koşusunu protesto etmiş. Washington’da İspanya Büyükelçiliği önünde toplanan çıplak eylemciler sokaklarda koşturarak İspanya’da ‘gelenek’ adı altında boğalara yapılan vahşeti, şiddeti ve aşağılamayı protesto etmişler. PETAeylemcileri başlarına boğaları simgeleyen boynuzlar takarak, İspanya’yı kınayan pankartlar taşımış ve boğa koşusunun yasaklanmasını istemişler. 5 Temmuztarihinde de İspanya’da aynı insan koşusu tekrarlanacakmış. Katılımcılar kırmızı eşarp ve plastik boynuzdan başka bir şey giymeyeceklermiş. Peta etkinliğin dördüncüsünü gerçekleştiriyormuş bu yıl. Bu yıl Pamplona’daki bu etkinliğe Türkiye’den de Elif Erkaya katılacakmış. Dünyanın dört bir yanından hayvan hakları savunucuları, PETA‘nın bu eyleminin destekçileri, Pamplona belediye başkanına mektup yazarak, ondan ”eğlenceli, çıplak ”İnsan Koşusu” adlı yeni bir geleneği başlatarak, kaldırım taşlarıyla bezenmiş sokaklarda koşmaya zorlanıp eziyet gören ve sokaklarda düşe kalka sıklıkla yaralanan boğalara karşı yapılan vahşete son vermesini” istemişler. Biliyorsunuz, Barcelona Şehir Meclisi 2004 Nisan ayındaki oylamayla bu ilkel kanlı etkinliği yasaklamasının ardından, aralarında İspanya’daki en eski boğa güreşi geleneğine sahip olan Olot, Torello ve Calldetenes gibi kentler de bu karara uymuşlar. İspanya’da gerçekleşen bu ”boğa koşusu” aslında turistlere yönelik bir eğlence olarak planlanıyormuş. Etkinliğe katılanlar aslında boğalara neler yapıldığı, nasıl işkencelere maruz kaldıkları hakkında da en küçük bir bilgiye sahip değillermiş. Aslında , boğaları korkutmak için en çok elektrik şoku ve keskin sopalar kullanılıyormuş. Hayvanlar kaçışırken yaralanıyor, kemikleri kırılıyormuş. Koşunun ardından yapılan boğa güreşlerinde ise, boğalar sıklıkla ve bilinçli olarak uyuşturuluyor,dövülüyor ve işkencecilerin saldırılarına karşı daha dirençsiz olmaları için gözlerine saf vazelin sürülüyormuş. The New York Times gazetesinin bir araştırmaya dayanarak verdiği habere göre, boğa güreşlerine katılan turistlerin yüzde 90’ına yakını, hayvanlara yapılan eziyeti gördükten sonra bir daha İspanya’ya gelmiyormuş.

AB MÜDAHALE ETSİN

PETA Avrupa Kampanyalar Direktörü Sean Gifford ”Boğa Koşusu” yerine, kendilerinin ”Çıplaklar Koşusuşu” düzenlediklerini belirterek, “Karanlık çağlardan çıkmış gibi, eğlence amacıyla hayvanlara işkence etmek ve onları doğramak yerine heyecan arayan turistlere, Çıplaklar Koşusu daha uygun. Hem heyecan yaşatıyoruz, hem de bir boğanın kılına bile zarar verdirtmiyoruz” demiş. Gayet mantıklı. Madem heyecan ve eğlence amaç. Böyle de bu amaca ulaşılabilir pekala.

İspanya’da gerçekleştirilen mevsimsel ”Boğa Koşusu” ve sürekli gerçekleştirilen ”Boğa Güreşleri” için bir açıklama yapan Dünya Yalnız Bizim Değil Platformu (DYBD) kurucusu / sözcüsü ve Türkiye Hayvan Hakları Platformu (THHP) Yürütme Kurulu üyesiYalçın Ergündoğan da ”İspanya’da her yıl gerçekleştirilen bu etkinlikler insanlık onuruna, hayvan haklarına ve bir bütün olarak ‘canlı hakları’na aykırıdır. Bu tür ”şiddet içeren”etkinliklerin ‘gelenek’ adı altında sürdürülmesi kabul edilebilir değildir. Avrupa’nın göbeğinde gerçekleştirilen şiddet eylemlerine AB müdahale etmelidir diyor. Hiç de haksız değil yani… 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 + sixteen =

Yeniler

Köşe Yazıları