Kedi ve köpeklerde akupunktur hangi durumlarda kullanılıyor ?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

basinda_veteriner_akupunktur_(3)

Türkiye’de veteriner hekimlikte akupunktur’u ilk uygulayan kişi olan Dr. Güçlü Gülanber, ”1979 yılında Dünya Sağlık Teşkilatı ( WHO ), akupunkturu bir tedavi yöntemi olarak kabul etmiştir. Ancak pek çok ülke akupunkturu bu konuda uzmanlaşmış ve belli sınavlardan geçerek akupunktur diploması almış veteriner hekimlerin yapabileceği hükmünü getirmiştir” diyor.

Geleneksel Çin Veteriner Tıbbı (GÇVT) nedir?

Geleneksel Çin Veteriner Tıbbı akpunktur, Herbal terapi, Tui-na, Gıda terapi, Qi-Qong gibi teknik ve yöntemlerle hayvanlarda tek başına ya da diğer tedavilerle kombine olarak kullanılan bir tedavi kompleksidir. Bunların içinde akupunktur günümüzde en çok kullanılan GÇVT yöntemlerinden biridir.
Akupunktur hakkında çok sık sorulan sorulara kısaca cevap verelim:

– Kedi ve köpeklerde akupunktur hangi durumlarda kullanılıyor ?

1. Kas iskelet sistemi problemleri: Eklemlerde görülen kireçlenmeler, büyük ırk köpeklerde görülen doğmasal kalça çıkığı (kalça displazisi), disk fıtıkları (bel fıtığı), disk fıtıklarına bağlı felçler, kas erimeleri, kaslardaki ağrılar, tendo problemleri
2. Deri problemleri : Sinirsel kaynaklı derideki kaşıntılar (nörodermatitis), alerjik deri hastalıkları, sürekli yalamaya bağlı oluşan üremeler (lick granuloma hastalığı), egzema, derideki aşırı duyarlılık, nedeni belirlenemeyen bölgesel tüy dökülmeleri.
3. Sinir Sistemi Hastalıkları: Travmaya bağlı sinir hasarları, kısmi ve tam felçler, sara hastalığı (epilepsi), kalıcı tikler, idrar ve dışkı kaçırma.
4. Solunum Sistemi problemleri: Kedi ve köpeklerdeki astım ve alerjik bronşit problemleri.
5- Sindirim Sistemi Problemleri: Uzun süreli ve kontrol altına alınamayan kusma ve ishal, nedeni belirlenemeyen karın ağrıları ve mide ülserleri.
6-Jinekolojik Problemler: Yalancı gebelik, yumurtalık kistleri, adet düzensizlikleri, tekrarlayan düşükler, güç doğum, penis felci, çiftleşememe.
7- Bağışıklık Sistemi: Bağışıklık sisteminin aktive edilmesi ya da desteklenmesi gereken tüm durumlarda akupunktur kullanılabilir.
Ayrıca yarış ve konkur atlarında da akupunktur tedavisi kullanılmaktadır. Bugün akupunktur Atlarda spor hekimliğinin ayrılmaz bir parçası olarak görülmektedir. Özellikle sırt ve bel kaslarındaki ağrılar, tendo ve ekleme bağlı topallıklar, sinir travmaları, alerjik deri ve solunum sistemi problemleri, kronik burun kanamalarında başarılı bir şekilde akupunktur tedavisi kullanılmaktadır.
– Akupunktur nasıl bir etki yapıyor ?Akupunktur bilinen tüm büyük fizyolojik sistemleri etkiler. Bunu merkezi sinir sistemi aracılığıyla kas-iskelet, hormon, kalp ve dolaşım sistemlerini etkileyerek yapmaktadır.

Akupunktur noktalarının uyarılmasıyla özel etkiler ortaya çıkmaktadır. Bu etkiler:
Akupunktur yapılan bölgede kan dolaşımının artması, yangının azalması,endorfin adı verilen morfin benzeri vücudun kendi doğal ağrı kesicisinin salgılanması, kas sertliğinin geçmesi, sinirlerin uyarılması, vücudun bağışıklık sisteminin uyarılması, çeşitli hormonların salınımı, beyin ve omurilikte çeşitli maddelerin salınımıdır.
1979 yılında Dünya Sağlık Teşkilatı ( WHO ), akupunkturu bir tedavi yöntemi olarak kabul etmiştir. Ancak pek çok ülke akupunkturu bu konuda uzmanlaşmış ve belli sınavlardan geçerek akupunktur diploması almış veteriner hekimlerin yapabileceği hükmünü getirmiştir.

– Akupunktur yapılırken kediler ve köpekler nasıl reaksiyon gösterir ?
Akupunktur sterilize edilmiş (mikropsuz) çok ince paslanmaz çelik iğnelerle yapılır.
Çok hassas alanlarda iğnenin deriyi geçmesi sırasında çok kısa bir süreli bir acı hissedilebilir. Ancak iğne batırıldıktan sonra hasta gevşer ve tedavi boyunca yarı uyur bir durumda kalır.

-Akupunktur güvenli midir ?
Kesinlikle güvenlidir. Akupunkturu yapan hekim bu konuda eğitim almışsa akupunktur güvenli tedavilerden biridir. Yan etkileri çok nadirdir. Çünkü akupunktur vücudun kendi iyileşme sistemini dengeler ve dışarıdan hiç bir kimyasal madde kullanılmaz. Ayrıca korkan, agresif davranış sergiliyen hayvanlarda soft lazer ile iğnesiz akupunktur seçeneği de bulunmaktadır. Böylece iğnelerle rahat durmayan ya da iğneden korkan hastalarda daha rahat ve güvenli bir tedavi sağlanmaktadır.

– Akupunkturu her Veteriner Hekim yapabilir mi?Akupunktur tedavileri için bu konuda standart eğitimlerden geçmiş Veteriner Hekimleri tercih etmek daha doğrudur. Genellikle yemek kitabı uygulaması diye isimlendirdiğimiz yani sadece akupunktur noktalarının bilinen etkilerine göre yapılan tedavilerin başarı oranı daha azdır. Üstelik de yeterli eğitim almamış kimselerin sağlık açısından tehlikeler de oluşturacağı kesindir.

– Akupunktur seanslarının süresi ve sıklığı nedir ?
Tedavi süreleri, tedavi edilen hastalığa ve kullanılan akupunktur yöntemine göre 10 saniye ile 30 dakika arasında değişmektedir. Akupunktur noktalarını uyarmak elektrik, lazer, iğne, çeşitli solüsyonların enjeksiyonu ve ısı gibi yöntemlerden yararlanılır. Hasta genellikle ilk 4- 6 haftalık süre için haftada bir ya da iki kez tedaviye çağrılır. İlk 4-6 tedavi içinde olumlu bir cevap alınması beklenir. Ancak bu cevap tedavi edilen bozukluğa göre uzayıp, kısalabilmektedir.

güçlü gülamberDr. Güçlü Gülanber, Çin Halk Cumhuriyeti’ne eğitim amaçlı giden ilk Türk veteriner hekimdir. Hem insan akupunktur konusunda eğitim diplomasına, hem de veteriner akupunktur ve geleneksel çin veteriner tıbbı eğitim diplomasına sahiptir. Bunun yanısıra doktora tezini veteriner akupunktur konusunda hazırlamıştır. Bu doktora tezi aynı zamanda Türkiye’de Sağlık Bilimleri alanında akupunktur konusunda ilk doktora tezi olma özelliğini de taşımaktadır.Erol Güçlü Gülanber’in American Journal of Traditional Chinese Veterinary Medicine dergisinde yayınlanan “The Clinical Effectiveness and Application of Veterinary Acupuncture” başlıklı yazısı… SABAH

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nine + 2 =

Yeniler

Köşe Yazıları