Lübnan’da Kriz Evcil Hayvanları da Etkiledi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Lübnan`ın başkenti Beyrut`taki hayvanseverler, tamamı yurt dışından ithal edilen temel besin gıdaları ve ilaçların fiyatındaki ciddi artışlar nedeniyle yıllardır baktıkları kedi ve köpeklerini bakımevlerine vermek istiyor

Ancak bakımevleri de azalan maddi yardımlar, artan masraflar ve vatandaşların hayvanları sahiplenmemesi gibi nedenlerle benzer sıkıntıları yaşıyor.

Sokağa bırakılan hayvanların sayısında ciddi artış var

Hali hazırda birkaç krizle aynı anda mücadele ettiklerini belirten Hüseyni, ÅŸu ifadeleri kullandı: “Ãœlkedeki ekonomik kriz nedeniyle yerel fon desteÄŸimiz kesildi. Ãœlke içinde hayvan sahiplenme olayı da neredeyse bitti. Yıllar önce bizden köpek alan kiÅŸiler ÅŸimdi geri getirmek istiyor. Bazen de aileler bizden mama istiyor. Hayvanlarından kurtulmak isteyen insanlar sürekli merkezimizi arıyor. Günlük ortalama 50-60 çaÄŸrı geliyor. Genellikle acil duruma yetiÅŸebiliyoruz. Mesela bir köpeÄŸe araç çarpmış veya bir ÅŸekilde yaralanmışsa gidip müdahale ediyoruz.”

Covid-19 nedeniyle uçak seferlerinin askıya alınmasının yurt dışından hayvan sahiplenmeyi de engellediÄŸini belirten Hüseyni, “Kanada, ABD ve Avrupa`ya köpek gönderiyorduk. Oradaki merkezler üzerinden köpeÄŸi sahiplenmek isteyenlere uçakla ulaÅŸtırıyorduk. Ancak Covid-19 kısıtlamaları bunun da önünü kapattı. Krizden önce köpek sahiplenen çoktu ÅŸu anda hiç yok.” diye konuÅŸtu.

Hüseyni, merkezin aylık masrafına dair ise “Aylık yaklaşık 15 bin dolar sadece gıda masrafımız oluyor.” ifadelerini kullandı.

Çağrı merkezini arayanların çoğu hayvanlarını teslim etmek istiyor

Beyrut`ta 4 katlı bir binayı tamamen kedi evine dönüştüren “Lebanon`s Animal” adlı merkez de ekonomik krizden ciddi etkilenen bakımevleri arasında. Merkezlerinde yaklaşık 100 kedi bulunduÄŸunu belirten bakımevi görevlisi Rim Sadık, dışarıda araba çarpan veya yaralanan kedileri burada tedavi ettiklerini söyledi.

Merkezin finansal iÅŸlerinden sorumlu Regina Seman da “Lübnan ve yurt dışından bizlere finansal destek sunan kiÅŸilerin parası elimize ulaÅŸamıyor.

Seman, “Doların artması, finansal desteÄŸin bitmesi ve mama fiyatlarındaki ciddi artış nedeniyle sıkıntılar içindeyiz. Aynı zamanda Lübnan`da bize destek veren birçok taraf ekonomik kriz nedeniyle artık bu desteÄŸi de kesti.” diye konuÅŸtu.

Kaynak: Trt Haber

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × 3 =

Yeniler

Köşe Yazıları