Dr. Tarkan ÖZÇETİN’den Koronavirüs Hakkında Bilgilendirme

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Önce Hong Kong’daki 2 köpekte sonra Belçika’da 1 kedide SARS-CoV-2 testlerinin pozitif çıkması dünyada ve ülkemizdeki tüm hayvanseverlerde ciddi endişeye yol açtı. Ben bu yazıyı yazarken tüm dünyada korona testi pozitif olan insan sayısı bir milyonu geçti, sayı tam olarak 1.360.247 paylaşılmıştı (https://www.worldometers.info/coronavirus/).

Bu rakama karşılık Hong Kong’ta 2 köpek, Belçika’da 1 kedi ve en son olarak da Amerika Birleşik Devletleri’nde 1 kaplanın insandan geçen virüs ile enfekte olduğu iddia ediliyor ve medyada geniş yer buluyor. Bir milyondan fazla insana karşılık 3 evcil hayvanda ve hayvanat bahçesindeki 1 kaplanda test pozitif çıkıyor. 1.360.247 / 4 sadece bu oransal karşılaştırma bile böyle bir bulaşmanın imkansızlığını gözler önüne seriyor. Böyle bir olasılıkta bu kadar çok sayıda insan pozitifken evcil hayvanlara bulaşmanın çok daha fazla olması gerekirdi. Ama asıl sağlıklı verileriler ABD merkezli uluslararası bir laboratuvardan geliyor. 12 Şubat – 12 Mart 2020 tarihleri arasında, solunum ve sindirim şikayeti olan 4000’e yakın kedi köpekten alınan numuneler inceleniyor.

Sonuç:
Alınan örneklerin tamamı NEGATİF.
ABD’nin çeşitli eyaletlerinden ve Güney Kore’den alınan 4000’e yakın numunenin birisinde bile sonuç pozitif çıkmıyor… (https://www.idexx.com/en/veterinary/reference-laboratories/idexx-sars-cov-2-covid-19-realpcr-test/).

Peki hayvan severleri endişelendiren 2 köpek, 1 kedi ve 1 kaplanda sonuçlar neden pozitif çıktı? SARS-CoV-2 için yapılan standart PCR testlerinde sadece virüsün genomu yani DNA molekülleri tespit edilir. Ancak yapılan bu test ile virüsün evcil hayvanların hücrelerinin içine girebilip üreyebildiğini (Viral Replikasyon) söyleyebilmek mümkün değildir. Viral replikasyon olmadan evcil hayvanlarda hastalığın oluşması ise imkansızdır. Evcil hayvanlarda enfeksiyon varlığının söylenebilmesi için çok sayıda testin yapılması gerek ki yukarıda bu çalışmanın sonuçlarını sizlerle paylaştım. Virüs kedi köpeklerin vücutlarına kontamine olmuş gıdaları yemeleri (kaplan için de aynı şey geçerli) veya sahiplerini yalayarak tesadüfen girmiş olabilir ve girdiği gibi sindirim sisteminden atılmış olabilir. Alınan dışkı örneğinin incelendiği PCR tekniğinde çok az sayıda genetik materyal çoğaltılıp (PCR tekniği ile bu sayı milyonlara ulaşıyor) bakılabildiği için testin pozitif çıkması olasıdır ama bu hayvandan insana bulaşma anlamına gelmez. Hasta bir insanın yakın zamanda temas ettiği bir eşyadan da alınacak örnek, bu yöntemle test edilirse sonuç yine pozitif çıkacaktır. Hasta veya taşıyıcı bir insanın temas ettiği kapı kolu gibi pürüzsüz metal yüzeylerin (virüs burada 5 güne kadar canlı kalabiliyor) hastalığın mekanik yollarla yayılmasında evcil hayvanlardan çok daha etkin rol aldığı düşünülebilir.

Sonuç olarak son verilere göre evcil hayvan sahipleri korona endişesi yaşamadan evlatları gibi sevdikleri kedi köpekleri ile birlikte mutlu mesut yaşamaya devam edebilirler…

Kamuoyuna ve hayvanseverlere saygıyla duyurulur…

Dr. Tarkan Özçetin
KedVet Başkanı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eleven + thirteen =

Yeniler

Köşe Yazıları