EVCİL

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp


SORU: Çocuğumuza hayvan sevgisi aşılamaya başlamak için bir evcil hayvan edinmek istiyoruz. Kedi ya da köpekten ziyade boyutları daha küçük ve evdeki yaşam alanı nispeten daha sınırlı olan, aynı zamanda elimizle sevebileceğimiz türler üzerinde durmaya karar verdik Kriterlerimizi alt alta sıraladığımızda ise karşımıza hamster çıktığını ve onun hakkında hiçbir bilgimiz olmadığını gördük. Onun ve yaşam ortamının özellikleri ile ihtiyaçlannı göz önünde bulunduracak olursak, aynı evin içerisinde bir arada yaşayabilmemiz için bilmemiz gerekenler nedir?
veteriner hekim ahmet geyik ahmet@atakoyveterinerpoliklinigi.com CEVAP: Çoğu kaynağa göre hamsterlar ilk defa günümüzden yaklaşık yüz yıl kadar önce Suriye’de tespit edilmişlerdir, O günden itibaren insan eliyle üretilip çoğaltılan hamster, evcilleştirilerek evlerimizde evcil hayvan olarak beslenmeye başlanmıştır. Doğada serbest olarak yoğunlukla Avrupa’da ve Asya’nın Avrupa’ya yakın bölgelerinde bulunan açık alanlarında ve toprak altında kazdıkları karmaşık tünel sistemlerinde yaşamaktadırlar. Dişiler daha minyon yapılı olmak üzere yetişkin bir hamster’ın vücut ağırlığı ortalama olarak 100 ila 150 gr civarındadır. Kısadan uzuna farklı tüy uzunluğuna sahip bu kemirgenler, çoğunlukla siyah, beyaz, sarı ve kahverenginin tonlarında ve bunların çeşitli kombinasyonlarında tüy renklerine sahiptirler. Baş kısımları form olarak diğer küçük kemirgenlerle benzerlik gösterir. Adeta küçük bir boncuğa benzeyen, çoğunlukla siyah renkli yusyuvarlak parlak gözleri renk körüdür ve iyi denemeyecek kadar düşük bir görme yetisine sahiptir. Buna karşılık koku ve işitme duyuları ileri düzeyde gelişmiştir; o kadar ki evde beslenenler sahiplerini kokularından tanıyabilirler ve bizim için yüksek denemeyecek düzeydeki sesler dahi keyiflerini kaçırabilir. Küçük ve küt kuyrukları uzun tüylü olanlarda belli dahi olmayacak kadar kısadır. Buraya kadar sayılan genel tür özellikleri, Syrian, Roborovski ve Campell (Cüce Rus Gonzales veya Dvvarf) olarak bilinen farklı ırklarda, mizaç ve yaşam süreleri de dahil olmak üzere çeşitlilik gösterir.
Evcil hayvan mağazalarından hamsterlar için özel olarak üretilmiş kafesler, kafes içi yaşam alanları, gezi parkurları, koşu çarkları, suluklar ve yem kaplarını kolaylıkla temin edebileceğinizden dolayı, yaşam ortamı oluşturmak için ekstra zahmete girmenize gerek kalmayacaktır. Ancak yine de kafesin yeterince büyük olması, kafes tellerinin iyi bir tırmanıcının enerjisini harcayabileceği şekilde yatay konumda yerleştirilmiş olması ve yine ev sahibinin günlük enerjisini harcayabilmesi için kafesin içerisinde koşu çarkının mutlaka bulunmasına dikkat edilmelidir.
Doğada toprak altına tüneller kazıp, işlevsel odacıklar inşa eden bu küçük canlının kafesinin zeminini ilgili mağazalardan alabileceğiniz sıkıştırılmış ağaç talaşıyla yeterli kalınlıkta döşediğinizde, kendi vücut ağırlığının yaklaşık yarısı kadar miktardaki yiyeceği, ağzının iki tarafında omzuna kadar uzanan iki keseye büyük bir telaşla doldurup, yanakları şişmiş bir biçimde kazdığı tünelin bir ucunda kiler olarak belirlediği odacığa stokladığını, didiklemesi için verdiğiniz kumaş parçalarını üzerinde uyumak amacıyla farklı bir bölüme taşıdığını hatta tünelin en ücra köşesini tuvalet ihtiyacını karşılamak üzere kullandığını gözlemleyeceksiniz.
2 İla3 senelik ömürlerinde geceleri aktif olan, gündüzleri genelde uyumayı tercih eden hamsterlara yiyecek olarak özel rat peletlerinin yanı sıra pilav, makama, kabak çekirdeği, sade patlamış mısır, yarı yarıya sulandırılmış süt, sebze olarak; bezelye, marul, ıspanak, havuç, brokoli, meyve olarak çilek, muz, karpuz, kavun, balık hariç az miktarda et, kemirme güdüsünün tatmini ve diş sağlığı için küçük dal parçaları ikram edilebilir. ¦ 188 ŞUBAT 2013

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twenty − fifteen =

Yeniler

Köşe Yazıları