EVCİL HAYVANIN 6 YARARI!..

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

* Çocuklarımızı Akıllılaştırıyorlar

akıllılaştırıyorlar.jpg450Araştırmalar evimizde evcil hayvan olmasının çocuklarımızın okumasına fayda ettiğini ve daha bir sürü zihinsel faydası olduğunu gösterdi. 2010 yılında, ‘UC Davis School of Veterinary Medicine’ okulu çocukların okumalarını sesli bir şekilde evcil bir köpeğe yapmaları sonucu okumalarının daha da akıcılaştığı sonucuna varan bir deney yönetmiştir.

Bu deneye katılan çocuklar kendilerini ebevynleri ya da öğretmenleri
yerine bir köpeğe sesli bir şekilde kitap okurken daha rahat hisettiklerini belirtmişlerdir.

‘The American Academy of Child’ okulu evcil hayvanların, çocukların beden dillerini geliştirmelerinde çok büyük etkisi olduğunu belirtiyor ve ayrıca bazı uzmanlar evcil hayvanla yetişmiş çocukların IQ’larının evcil hayvanla yetişmemiş çocukların IQ’larına göre daha yüksek olduğunu ve duygusal zekalarının da daha gelişmiş olduğunu savunuyorlar. Fakat bu alanlarda araştırmalar kısıtlı.

*Astım ve Alerji Olma Risklerini Kısıtlıyorlar

Mantığa aykırı gibi görünebilir fakat, araştırmalar sayesinde etrafında kedi veya köpekle yetiştirilen çocukların astım ve alerji olmaları riskleri azalıyor. 2004 yılında Wisconsin Üniversitesinde yapılan bir araştırma sonucu evlerinde köpekle yaşamış olan küçük çocukların şu anda daha güçlü ve kronik solunum problemlerine karşı daha efektif olan bağışıklık sistemlerine sahip olduklarını belirtiyor. 2002’de yapılan başka bir araştırmada ise evlerinde evcil köpek veya kediyle yetişen çocukların hayvanlara karşı alerjileri olma riskleri aynı zamanda başka faktörlere karşı alerjilerininde açığa çıkması riski azalmıştır.

* Kan Şekerimizi Dengelememizde Yardım Ediyorlar

Köpeklerin verdiği hizmetlerin bir çoğu yanı sıra, köpekler sahiplerinin bedenlerindeki değişimleri fark edince onları uyarmak üzere eğitilmişlerdir. Bazı organizasyonlar köpekleri sadece diyabet hastalarına bunu uygulamak için eğitmişlerdir. Ne zaman diyabet hastasının kan şekeri çok yükselir veya düşerse, eğitilmiş köpek havlamaya başlar bunun sonucu olarak ta sahibi kan şekeri değerini ölçmesi gerektiğini anlar.

*Otistik Çocukları Sakinleştiriyorlar

Otizmli bir çocuk için günlük aktiviteler, özellikle de sosyalleşmeyi gerektiren durumlar normal çocuklara olduğundan daha zor ve stresli şeylermiş gibi gelir. 2010 yılında yapılan bir araştırmada eğitilmiş köpeklerin otizm derecesi gözetmeksizin çocukların evlerinde bulunmaları çocukların stres, korku ve endişelerinin çok daha azalmasına katkı sağladığını ortaya koymuştur. Bu deneye katılan otizmli çocukların ebeveynleri, çocuklarının davranış bozukluklarının eğitilmiş bir hayvan etrafında olduklarında daha az olduğunu belirtmiştir.

* Psikolojimiz İçin İyi Geliyorlar

Yogayı unutun! Tüylü ya da kürklü arkadaşlarımızı beslemek ve yetiştirmek psikolojik olarak bize huzur ve mutluluk verir. Onlar bizim sohbet açmamızdaki en büyük yardımcılar, bu sebeple de bize arkadaş edinmemizde ve bizim kendimize olan özgüvenimizi geliştirmemizde en büyük katkıları olan canlılar. Evcil hayvana sahip olmanın verdiği sorumluluk depresyona girmemizi engeller ve onların bize arkadaşlığı stresimizi azaltır. Ayrıca 2009 yılında yapılan bir araştırma sonucu anlaşılmıştır ki evcil hayvanlar sadece çocuklara değil ruhsal sağlığında ciddi problem yaşayan yetişkinlere de tedavi ve rehabilitasyonda yardım eder. Kediler, kuşlar ve tavşanlar gibi daha küçük hayvanlar ise tutukluların rehabilitasyonlarında fayda etmişlerdir.

* Felaketleri Seziyorlar

İnsanoğlunun en iyi arkadaşı köpek son zamanlarda iş başında her gün patlayıcıları, uyuşturucuları koklayıp tespit ediyor. Bir köpeğin koklama duyusu insanlarınkinden bin kat duyarlı. Son zamanlardaki en yeni proje köpeklere içinde ceviz olan yemekleri koklatmayı öğretiyorlar, bunun amacı ise cevize ciddi alerjisi olan insanların hayatındaki büyük riskleri azaltmak.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × four =

Yeniler

Köşe Yazıları