Küçük ırk sahiplenmek isteyenlere tavsiyeler

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Yetişkin olduğunda ağırlığı 1.5-8 kilogram aralığında olan köpekler, basit genellemede ‘küçük ırk’ olarak kabul edilir.

Küçük ırklar şehir hayatına olan entegrasyonlarının kolaylığı, ev ve apartman hayatına çabuk adapte olmaları, seyahatlerde kolay taşınabilir olmaları, egzersiz ihtiyaçlarının büyük ve orta ırklara göre daha az olması gibi kavramlardan dolayı günümüzde metropollerde daha fazla tercih edilir ırklar haline gelmiştir. Küçük ırkların popülasyonu arttıkça bir moda akımına dönüşüyor olmaları insanların anlık hevesleri ile ani kararlar vermesi ve hüsranla sonuçlanarak yaşanılan ayrılıklar, bu köpeklerin bir nevi suistimale uğramasına neden olmaktadır. Ayrıca bu pazarı fırsat bilen merdiven altı üreticilerin talebe bağlı olarak yaptıkları kontrolsüz üretimler suistimalin boyutlarını olumsuz yönde arttırmakta ve küçük ırklara ciddi zararlar vermektedir.
Küçük ırk köpek sahiplenmeye karar verenler aşağıda sıralayacağım uyarı ve tavsiyeleri göz ardı etmemeliler.

CİDDİ SORUMLULUĞU VARDIR

– Bir köpeğin küçük ırk olması onun köpek olduğu gerçeğini değiştirmez. Tıpkı büyük ırklarda olduğu gibi küçük ırkları da beslemek ciddi sorumlulukları beraberinde getirecektir. Küçük ırk köpeklerin daha az sorumluluk gerektirdiği fikri yanıltıcı ve yanlıştır.
– Küçük ırklar da günlük rutinlerinde düzenli gezinti programlarına ve dış dünyayı algılayıp türdeşlerine, tür dışı canlılarla iletişim kurmaya ihtiyaç duyarlar. Bu ırklar sahiplenildiği takdirde evden çıkartmaya gerek olmadığı söylentisi son derece yanlıştır.

UZUN BİR ÖMRE SAHİPTİRLER

– Küçük ırklar, istatistiki genellemelere göre orta ve büyük ırklara göre daha uzun bir ömre sahip olurlar. Bu sebeple belki bir hevesle başlayan beraberliğin en az 10-15 yıl süreceğini ve onun hayatı boyunca size ihtiyaç duyacağını unutmamalısınız.
– Aşırı titiz ve alerjik olan insanların küçük ırkların cüsseyle bağlantılı olarak bu problemlere neden olmayacağı söylemlerine kulak asmayın.
-Küçük ırkların da sosyal algıların güçlendirilmesi ve birlikte yaşamı mümkün kılacak olan eğitimleri alması gerekir.

GENETİK HASTALIKLARA YATKINDIRLAR

– Birçok küçük ırkın ilerleyen yaşlarda karşılaşabileceğiniz genetik kökenli hastalıklara yatkın olduğunu hesaba katmayı unutmayın. Bu durumu en çok körükleyen ve suistimale uğratan merdiven altı üreticilere itibar ederek fırsat vermeyin.
– Kendinize bir dost seçerken onun ileride nasıl görünürse görünsün tıpkı çocuğunuz gibi çok seveceğinizi, bu sevginin oluşabilmesi için illa bir ırkının olması gerekmediğini anlayarak barınaktaki ve sokaklardaki melez canlara da şans ve sıcak bir yuva verebileceksiniz.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × 3 =

Yeniler

Köşe Yazıları