Mustafa Çakıcı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Mustafa Çakıcı kimdir? Kısaca tanıyalım.
Yaklaşık 11 yaşımdan beri bu mesleği yapıyorum. Ortaokula gitmiştim, başarı sağlayamadım. Okuldan ayrıldım. Şuan pişmanım ama o zamanlar bir isteğim yoktu içimde. Okuldan ayrılıp akvaryum sektörüne atıldım. Balık üretimiyle başladım, şuanda da 39 seneyi geride bıraktım. 39 senedir hayvanlarla iç içe yaşıyorum.
Dükkânınızdaki ürün yelpazesi nasıldır?
Kedi, köpek, kuş, balık gibi evcil hayvanların ürünleri mevcut elimizde. Onların yemekleri, temizlik malzemeleri, kozmetik ürünleri, tabakları, tarakları, yani her türlü malzemeleri var.

Mesleğinizde zorluklarla karşılaştınız mı?
Çeşitli zorluklarla karşılaşıyoruz tabii. Bazı insanların sıkıntılarıyla karşılaşıyoruz. Hayvanlara iyi bakamıyorlar. Şuan bunların hepsini aştık. Şu anki sıkıntımız hayvan satışlarıyla ilgili. Hayvan satışlarının yasaklanmasıyla ilgili sıkıntılarımız var.
Kadıköy Belediyesi’nin hayvan satışını yasaklaması sizi nasıl etkiledi?
Belediyenin aldığı kararla hayvan satışı yasaklanmıştır. Bu da bizim için çok doğru olan bir şey değildir. Özellikle Belediye Başkanı’mız çok hayvan sever, çok anlayışlı bir insandır. Fakat böyle bir yasanın çıkması bizleri zor durumda bıraktı. Çünkü

satış bizim doğal hakkımızdır. Biz yasal şekilde bu işi yapıyoruz. Hayvan satış ruhsatımız var. Bunlar yasaklandığı zaman kaçakçılık daha çok artacaktır. Elden satanlar daha da artacaktır. Çünkü diğer türlü zaten denetleniyorduk. Tarım Bakanlığı tarafından sık sık denetleniyorduk. Hayvan satışı yasaklandığı zaman, satışlar dükkân, mekân sahibi olmayan insanların eline geçecek. Kaçak yollarla, daha kötü şartlarda hayvan satışları sağlanacaktır. Ve bunları da denetleyen bir mekanizma olmayacaktır. Bunlar resmi ve yasal kuruluşlar değiller. Belediye Başkanı’mızın hayvan sever olduğunu biliyorum.
Bu sebepten belediyenin de çalışmaları bu yönde. Fakat işin de bir gerçeği var. Bir kanun çıktı. Dükkânlara da tebligatlar geliyor. Başkanımız da, bu işi iyileştirmek istiyoruz. İşini yasal olarak yapanlarla bir sorunumuz yok, dedi. Bunun yanı sıra da arkasından bize tebligat geliyor. 31 Ocak’tan sonra kesinlikle hayvan satışı yasaklanacaktır diye. Belediyedeki arkadaşlarımız da dolaşıp kişilere bunları, hem sözlü olarak hem de tebligat olarak bildirdi.
Biz de tam olarak ne yapacağımızı şaşırmış vaziyetteyiz. Tarım Bakanlığı, hayır yasaklanmadı, kanun geri çekildi diyor. Belediye Başkanı’mızda kanun kesinlikle var diyor.
Kanun çıktı, bu bir gerçek ve biz de nasıl yapılacak, uygulanacak diye beklemekteyiz. İlerleyen günlerde belli olacaktır sonuçları. Fakat bu bize verilmiş bir haktır. Bu hakkı elimizden almaları doğu olan bir şey değildir. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında verilmiş hak geri alınmaz. Zaten biz de hayvanları sağlıklı ve iyi koşullarda satıyoruz. Parayla hayvan satışına bazı insanlar tepki gösterebilirler ama biz bu işi yapmak durumundayız. Çünkü biz de para verip satın alıyoruz. Biz insanlara hayvan sevgisini aşılıyoruz.
Çocuklar okuldan çıktıktan sonra buraya geliyorlar. Doğaya ve hayvana sevgiyi, saygıyı öğreniyorlar.

Biz pet shoplarda satış yapmazsak bu olay kısırlaşır. İnsanlar istedikleri hayvanı temin edemezse sektörde bir daralma meydana gelir. Bizim insanlara ilk tavsiyemiz, barınaktan hayvan almaları yönünde. Zaten iyi bakamayacak insanlara da hayvan satmıyoruz. İnsanların koşulları büyük hayvan beslemeye uygun değilse ev küçük köpek almak istiyorlarsa buradan sağlıyorlar.
Barınaklarda sokak köpekleri, kangallar var. Bunlar da iri cüsseli hayvanlar. Evi küçük olan, koşulları müsait olmayan insanlar ufak köpek beslemek zorunda. Bunu da pet shoplardan tedarik ediyorlar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 + 6 =

Yeniler

Köşe Yazıları