Sn. Turgay ÖMÜR / Bentaş Bentonit

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Başarılı işadamı, Bentaş Bentonit’in Firma sahibi Turgay ÖMÜR ile firması ve markası hakkında konuştuk, Pet sektörünün gelişmesine katkıda bulunan VanCat’i daha yakından öğrenme fırsatımız oldu. 2013 yılında Vancatburada.com başta olmak üzere birçok yeniliği olan Bentaş bu yıl çok daha renkli bir yıl yaşacak gibi…
Turgay bey Bentaş Bentonit’ in kuruluş hikayesini biraz anlatır mısınız, nasıl başladınız bu işe, VanCat markası nereden aklınıza geldi ?
Normalde, Trabzon’da yerleşik bir danışmalık firmasının sahibiyim. 2004 yılında kedi kumu üretmek için Ordu/Ünye’de kurulan yabancı sermayeli bir Belçika firması, İngilizce bilmem hasebiyle, bana vergi danışmanlığı konusunda müracaat etti. İlgili firmaya bu konuda 3 yıl boyunca danışmanlık yaptım. 2006 yılında şirket finans zorluğu çekmeye başlamış ve yılsonu toplantısında nasıl bir yol izlemeleri gerektiği yönünde benim fikir ve düşüncelerime başvurulmuştu. Kendilerine hisselerinin bir kısmını madencilik konusunda deneyimli yerli bir firmaya satarak hem finans hem de üretimde verim sağlayabileceklerini ve bu vesileyle daha uygun maliyetler ile üretim yapılabileceklerini, ayrıca tek ve büyük müşterili bir ihracat pazarı yerine sayıca daha fazla fakat nispeten daha küçük müşterilere de odaklanmaları gerektiğini ifade ettim.
Fikir üzerine kendilerine uygun ortak bulmam istendi. Bunun üzerine madencilik sektörüyle ilgilenen bir sanayici arkadaşımla (Altaş Grup Başkanı – Ahmet Yaşar Altıntaş) kendilerini tanıştırdım. Birkaç ay süren müzakere sürecinde, şirketin hisselerine karşı belirlenen bedeller ve yönetim şartlarında taraflararasında anlaşma sağlanamadı. Ancak, kedi kumu sektöründe Avrupa’da dağıtım ağı ve markası olan Hollandalı başka bir firma şirketin fabrikasını maden ocağıyla birlikte çok daha yüksek bir bedel karşılığında satın aldı. Bunun üzerine, şu anki ortağım Ahmet bey ile birlikte mutlaka böyle bir fabrika kurmamız gerektiği konusunda hem fikir olduktan sonra kaliteli ve bentonit rezervleri olan bir madencilik firması ile anlaşarak 2007 yılında firmamız Bentaş Bentonit tescil edildi. 2008 yılında Fatsa OSB deki 17 dönümlük alan üzerinde fabrikamızın temelleri atıldı. 2009 yılında üretime başlanmakla beraber kendi markamız olan ve ihracat odaklı kurulan firmamızın anlamlı bir markası olmasını istememiz nedeniyle Türkiye ile özdeşleşmiş Van kedisinden esinlenerek VanCat markasını oluşturduk. 2011 yılında yöredeki en büyük bentonit ruhsatını da satın alarak gücümüze daha da güç kattık.

Vancat’in pazardaki yeri ve yıllık üretim hacmi nedir?
Firmamız kendi VanCat markasını yurtiçi ve yurtdışı piyasaya sunmanın yanında, Türkiye’de 12, yurt dışında ise 25 farklı markaya fason dolum yapmaktadır. Yıllık 50 bin ton (2.000 TIR) gibi çok yüksek tonajlara ulaşabilen fabrikamızın şu an itibariyle satışının yalnızca %10 unu markamız VanCat oluşturmaktadır. Türkiye pazarında ürünlerimizi kaliteli ve topaklanan kedi kumu olarak tüm pet-shop ve veterinerlik firmaları yakinen tanımaktadır. Yapmış olduğumuz Ar-Ge çalışmaları ve sahip olduğumuz kaliteli üretim ekibi sayesinde firmamız yalnızca Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en iyi kalitede kedi kumunu üretmiştir. Bu sayede şirketimiz, Avrupa’nın ünlü birçok markalarına da dolum yapmaya başlamıştır.
2012 yılı firmanız ve markanız VanCat için nasıl geçti, sizce Türkiye’de pet sektörü ne durumda?
Yerli pazarı kastediyorsanız çok iyi geçti. Geçen yıl (2011) iç piyasada 3 bin ton kedi kumu pazarladık. 2012 yılı için ise 4 bin tonu aşmış durumdayız. Yani % 33 lük artış var. Ancak, fabrika kapasitemizin 50 bin ton olduğu düşünüldüğünde, bu rakamlar bizim için tatmin edici olamaz. Zaten, bu yüzden Avrupa pazarı bizim ana hedefimizdir. Sadece Almanya’da evlerde beslenen kayıtlı 60 milyon kedi var. Tüm Avrupa’nın toplam kedi kumu ihtiyacı yıllık 1 milyon tondur. Oysa, Türkiye’nin pazarı  halen sağlıklı bir veri olmamakla birlikte, kendi yaptığımız fizibiliteler den 10-15 bin ton olduğu düşünülmektedir. Sadece Almanya’nın yıllık 300 bin ton kedi kumu pazarının olduğu düşünüldüğünde Türkiye rakamlarının ne kadar küçük olduğu ve gidilmesi gereken yolun ne kadar uzun olduğu görülecektir. Hedefimiz iç piyasa olmamasına ve Dünya markalarının Türkiye piyasasında olmasına rağmen, iç piyasanın en azından üçte birine, fason dolumlar dahil, hitap ettiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim.

Pet sektörü hayvan sevgisinin artmasıyla Türkiye de her yıl büyümektedir. Bu itibarla, genişleyen bu pazarda VanCat markasıyla sadece kedi kumu değil, diğer kedi ürünlerini de www.vancatburada.com internet satış sitemizden tüm pet severlerin hizmetine Şubat/2013 itibarıyla sunuyoruz.

Vancat olarak 2013’te yenilikleriniz var mı ?
Evet var. Bu anlamda, VanCat ürün gamımızı 2013 itibarıyla pazara sunmak üzere çeşitlendirdik, halen 4,5,10 ve 15 kg ‘lık plastik torbalarda ürün hazırladığımız gibi, 5 ve 10 kg’lık lüx quadro torbalarda renkli ve kokulu ürünlerimiz de vardır. Bunun yanında çevreci müşterilerimiz için 7 kg’lık Kraft kağıt torbalarda ürünümüz de mevcuttur. Ayrıca, farklı tip kedilerin ihtiyacına uygun olarak ince (süper kompakt) granül, iri (standart) granül şeklinde ürünlerimizi farklılaştırdık. Kalın granül ürünler uzun tüylü kediler için 2-4mm boyutunda tüketime sunulmuştur. 0,6-2,2mm boyutundaki granüller ise normal tüylü kediler için hazırlanmıştır. Ayrıca, yavru kedilerin hassas patileri için 0,5-1,7mm boyutunda özel ürünler hazırlanmıştır. Bunların yanında ürün gamımıza her türlü renk ve kokuya yer verildiği gibi anti-bakteriyel ürünler de dahil edilmiştir.
Vancat’i diğerlerinden ayıran özellikleri nelerdir?

Bentaş Bentonit olarak beyaz bentonitten topaklanan cins, en kaliteli kedi kumunu imal ediyoruz. Bu konuda Türkiye’de ilk ve tek TSE tescil belgeli VanCat kedi kumudur. Ürünümüz çok farklı renk ve kokularda isteğe bağlı olarak üretilebilmektedir. Bu anlamda; Lavanta, Çam, Portakal, Limon, Vanilya, Bahar ve Pudra kokulu kedi kumu çeşitlerimiz vardır. VanCat olarak farklı granül boyutlarında, farklı renk ve kokularda çok çeşitli ürün yelpazemiz mevcuttur.
Ürününüzü kullanan müşterilerinize tavsiyeleriniz var mı, kedi kumunda doğru bilinen yanlışlar nelerdir. ?
Pet severlere tavsiyem doğal ürün kullanmalarıdır. Bizim ürettiğimiz kedi kumu bilindiği üzere bentonitten imal edilmiş doğal kedi kumudur. Burada dikkat edilmesi gereken ilave husus bentonit’in ısıl işlemden geçmiş olmasıdır. Isıl işlemden geçmeyen bentonit kedi kumu, içerisinde bakteri barındırabilmektedir. Oysa, Bentaş olarak tesisimizde bentonit madeni reçetemiz doğrultusunda ısıl işlemden geçirilerek bakterilerden tamamen arındırılmış natürel kedi kumu olarak üretilmektedir. Bu yüzden, Avrupa’nın en büyük markaları bizimle çalışmaktadır. Bentonitten imal edilmiş kedi kumu topaklandığından ve sadece topak olan kısımlar atıldığından, kapta bulunan kedi kumu sürekle hijyen kalmakta, diğer taraftan da atılacak kısım diğer kumlara oranla çok az olmakta, böylece tüketim ekonomisi sağlanmaktadır. Bir kedi için, sıradan kedi kumunun 5 kg’ı bir haftada tükenirken, VanCat kedi kumunda bu süre minimum 3 haftaya tekabül etmektedir. Müşterimizin bentonit kedi kumunu kullanırken dikkat etmesi gereken en önemli husus, kullanım kabına ince kumda minimum 7cm (kalın kumda min.10cm) yüksekliğe ulaşacak şekilde kumu boşaltması ve eksilen yani atılan topaklanmış kumun yerine kum ilave edilerek kabın 7cm ye yeniden tamamlanmasıdır. Ayrıca, dikkat edilmesi gereken diğer husus, atılacak kısımların lavabo veya klozete değil mutlaka çöpe atılmasıdır. Bentonit kedi kumu doğa dostu olmakla beraber tuvalete atılacak atıklar çeşitli tıkanmalara sebebiyet verebilir.

Yurt dışında oldukça tanınan bir firmasınız, okuyucularımızın da öğrenmesi adına, şu an kaç ülkeye ihracat yapmaktasınız 2013’te ki hedef pazarlarınız hangi ülkeler?
Bentaş Bentonit olarak 2012 yılı itibarıyla 27 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Devam eden mevcut görüşmeler ve yapılacak çalışmalar sonucunda bu sayı 2013 yılı itibarıyla 40 ülke olarak hedeflenmektedir.
Firma olarak, Türkiye pazarının yeterince büyük olmamasına binaen 2012 yılına kadar Avrupa pazarına öncelik verildi. Bu anlamda, satışlarımızın % 80 ini başta Almanya, İtalya, İspanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda vs olmak üzere gelir seviyesi yüksek Avrupa ülkeleri oluşturmaktadır. Kalan kısmı ise İsrail, Ürdün, Mısır, Tunus, S.Arabistan, İran gibi kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkeleri ile Hongonk ve Brunei gibi uzak doğu ülkeleri oluşturmaktadır. Amerika pazarında bu konuda çok güçlü firmalar olmasına rağmen Brezilya pazarına da 2 yıldır kedi kumu ihracatı yapmaktayız. Kısaca, Bentaş Bentonit olarak 2012 yılı itibarıyla toplam 27 ülkeye kedi kumu ihracatı gerçekleştirmiş durumdayız.
Avrupa kıtasında 2012 yılı itibarıyla büyük ülkelerin tamamına ulaşılmış durumdadır. Bu itibarla, 2013 yılında bir taraftan mevcut Pazar ülkelerdeki müşteri potansiyelini çoğaltmak, diğer taraftan da diğer küçük ülkelere de ulaşarak ihraç edilen ülke sayısını artırmak ana hedefimizdir.

Ürünlerinize tüm Türkiye pazarında ulaşmak mümkün müdür?
Bu soruya evet demek isterdim. Istanbul, İzmir ve Ankara’da dağıtım bayilerimiz mevcuttur. Ancak, diğer illerde pazarın küçüklüğü nedeniyle bayilikler henüz oluşmadı. Zaman zaman ürününüzü bulamıyoruz diye tenkitler almıyor değiliz. Bu yüzden, ulaşamadığımız noktalara ulaşmak adına www.vancatburada.com u hayata geçiriyoruz. İnşallah Şubat/2013 itibarıyla her çeşit renk, koku ve granül boyutlu kumlarımıza tüm Türkiye rahatlıkla, bir tıkla, kolayca ulaşabilecektir.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × 3 =

Yeniler

Köşe Yazıları